За 4 г. НЕК натрупала 2,9 млрд. лв. дългове (видео)

share

Натрупаните задължения на НЕК за периода 2010-2014 г. са в размер на 2,9 млрд. лв. Това обяви на брифинг на ДКЕВР председателят на енергийния регулатор Боян Боев.

Той съобщи, че невъзстановените разходи на дружеството, свързани с дейността "обществена доставка на електрическа енергия" са 1,5 млрд. лв. Инвестиционните разходи за дружества, свързани с извънрегулираната дейност са в размер на 1,4 млрд. лв. Задълженията, свързани с дейности, които не са свързани с регулираната дейност, са натрупани основно от два проекта - "Цанков камък" - 694 млн. лв., и АЕЦ "Белене" - 784 млн. лв., стана ясно от думите на Боев.

Тези разходи не са компенсирани в миналото и не следва да се компенсират в бъдеще, подчерта той. По думите му, натрупаните задължения на НЕК ще бъдат допълнително анализирани на всяко тримесечие и "за всяка една стотинка".

В отговор на въпрос Боев посочи, че не се очаква увеличение на цената на тока в близко бъдеще, но уточни, че ако Европейската комисия не разреши на ДКЕВР да ограничи влиянието на дългосрочните договори за изкупуване на електрическа енергия от "Марица Изток" 1 и 3 и от ВЕИ-производителите, регулаторът ще трябва да започне да признава разходите на НЕК за закупуването на тази енергия, и от 1 октомври може да започне поетапно увеличение на цената на тока заради дефицитите в Националната електрическа компания. От енергийния регулатор бяха категорични, че няма да има шоково поскъпване на тока. Това ще става плавно, за да се преодолеят загубите в системата.

Възможно е да има промяна на цената на тока всяко тримесечие подобно на промените на цената на природния газ, парното и топлата вода. Част от загубите на НЕК са калкулирани в ценовото предложение от 1 юли, при което практически цените остават почти непроменени за потребителите.

Водещи новини

Още новини