Овчаров: Аз съм само част от изпълнението на договорките в енергетиката

share

Натиск върху лобистките интереси в икономиката се прави и сега. Не виждам нищо драматично в това компания, която изгражда проект да предложи текстове, които улесняват изграждането на проекта. Това каза бившият министър на икономиката и енергетиката, в момента управител в "Лукойл" Румен Овчаров по БТВ.

"Делойт и туш" бяха консултанти по проекта "Белене" и бяха сключили един много неизгоден договор, даде пример той.

Овчаров отрече да има договорка за нелегална тръба прикрепена към "Южен поток". "На базата на здравия разум не виждам нищо драматично в проекта "Южен поток".  Наистина ли си мисли някой, че трето лице ще изгради подводна връзка с "Южен поток". Тук въпросът е трябва ли България да си получава транзитната такса или не. Аз смятам, че трябва да я получаваме. Той посъветва за конкретните договори да се питат хората, които са ги подписали".

Според Овчаров са неверни са твърденията, че изплатените средства досега за "Белене" са само за консултантски услуги. "В енергетиката се генерират едни дефицити от 500-600 милиона годишно в НЕК. Една от причините е спряният проектът "Белене". Той упрекна за това предишното правителство на Бойко Борисов".

Цената на тока се задържа по-ниска в момента, призна Овчаров, но отказа да коментира каква е реалната цена в момента. "Аз не съм част от договорките, аз съм част от изпълнението на тези договорки", подчерта Овчаров. Според него мерките, които предприема правителството са в правилната посока. Трябва да се вземат мерки възможно най-скоро, преди да е гръмнал балона с ниските сметки за ток. Румен Овчаров прогнозира, че това ще се случи до 3 месеца. Бившият енергиен министър обяви, че ни предстоят периоди от много избори.

Абсурдното е, че Бойко Борисов се занимаваше с разследването на джакузитата в "Топлофикация" и харчовете на бившият шеф на дружеството Валентин Димитров, което доведе до срив на доверието на хората в "Топлофикация". Той намекна, че това е отворило пътя на монопола на ЕРП-тата. В същото време проверяващите органи много добре си вършеха работата. Овчаров изтъкна, че това е било типичен пример за черния PR на ГЕРБ.

Водещи новини

Още новини