Свалят двойно цените на мобилните разговори (обновена)

share

Цените на терминиране на мобилните разговори намаляват двойно от Нова година, реши Комисията за регулиране на съобщенията, пише 24 часа.

Терминирането се осъществява, когато разговарят два абоната на различни мобилни оператори. (Когато абонат на даден оператор се обажда на друг, чийто телеком е различен се получава т. нар терминиране. Това означава, че първият абонат, който плаща например 32 стотинки на минута, заплаща тази цена на своя мобилен оператор. От там телекомът на иницииращият обаждането заплаща по 13 стотинки на другия оператор, заради това че негов клиент е използвал мрежата му.)

В момента цената на терминиране е 0.13 лв., а от 1 януари тя ще бъде намалена на 0.0655 лв. Само 6 месеца по-късно, мобилните оператори ще таксуват терминирането на цени от 0.03 лв. на минута разговор. Това на практика означава, че ако цените на разговорите останат същите, мобилните оператори ще прибират разликата за себе си.

В началото на август председателят на КРС Веселин Божков заяви, че цените за разговори по мобилни телефони могат да поевтинеят с 25-30% от януари 2012 г. Тогава той каза, че поевтиняването може да стане след като комисията намали цените на терминиране, което вече е факт.

Според финансовия министър Симеон Дянков първоначалните данни са показали, че цените на разговорите намаляват, но много по-бавно, отколкото трябва. По повод намаляването на цените за терминиране премиерът Бойко Борисов заяви, че се радва, че това е поредната демонстрация на изпълнена политическа воля, на последователна работа и на спазено предварително поето обещание.

„ГЕРБ беше обещал да намали два пъти цените на мобилните и фиксираните оператори. Изпълняваме своето предизборно обещание, в интерес на хората", похвали се премиерът.

Водещи новини

Още новини