Стойнев: Трябва скоро проектът АЕЦ "Белене" да бъде стартиран

share

Днес държавата много по-активно и с всички механизми следи системата и се бори за връщането на баланса в сектор, оставен, по думите на Стойнев, на принципа „след нас и потоп" от кабинета „Борисов". Един от партийните членове на левицата в кабинета „Орешарски" подчерта, че преди година бившите управляващи са абдикирали от властта, защото не са успели да се справят с баланса в енергийната система.

На постиженията в сектор „Енергетика" наблегна министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в своето обръщение към делегатите по време на Конгреса на БСП в НДК.

Освободен е износът, всички енергийни източници работят, мините са стабилни, а с миньорите новата власт е по-скоро партньор, отколкото опонент, посочи Драгомир Стойнев.

Министърът на икономиката и енергетиката, който многократно е заявявал, че няма да коментира проекта АЕЦ „Белене" преди да има съдебно решение по иска на „Росатом", този път си позволи да сподели, че плановете на правителството за изграждането на 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй" с американска технология по никакъв начин не означава, че двата проекта за развитие на ядрена енергетика се противопоставят един на друг.

„Трябва да направим всичко по план, да изчистим забатаченото от ГЕРБ и се надявам скоро и този проект да бъде стартиран", посочи Драгомир Стойнев по отношение на „Белене".

Политическото противопоставяне у нас карало опонентите да не се замислят за това каква държава и каква икономика ще градим занапред, настоя Стойнев и бе категоричен, че Европа има нужда от нов път, в който държавата да бъде активен регулатор на процесите в икономиката и да инвестира в нея.

„Трябва да направим всичко възможно този мандат не само да бъде успешен, но и удължен", обяви Стойнев пред своите съпартийци, тъй като в противен случай това би означавало връщане на ГЕРБ и работата на парче в личен интерес на определени хора.

Драгомир Стойнев завърши своето изказване с това, че правителството е успяло добре да се приспособи към новата променена обстановка и да реагира адекватно, докато на улицата все още се чуват гласовете на протеста. Левицата първа се научила да отстоява своята политика в променена среда, а урокът минава през диалог с гражданите, бизнеса, социалните партньори и неправителствения сектор.

 

Водещи новини

Още новини