Стойнев: Строителството на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" може да стартира през 2016 г.

share

В САЩ водихме разговори за изграждане на един ядрен реактор на площадката на АЕЦ „Козлодуй”. Ще подготвя доклад, който ще бъде предаден на министър-председателя, внесен на заседание на Министерския съвет и се надявам да бъде одобрен. Следващата стъпка ще бъде да се даде мандат за преговори на БЕХ с "Уестингхауз" и ако всичко върви, до 6 месеца трябва да имаме изграден и финансов модел.  

Това обяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, след като се върна от работно посещение в САЩ. След като Министерски съвет вземе решение за преговори между Български енергиен холдинг и „Уестингхаус” моделите на финансиране могат да бъдат няколко. Не сме се спрели на модел. Очаквам решението на Министерски съвет да бъде взето до края на годината. Най-ранната възможна дата за започване на строежа на реактора е през 2016 година, обясни министър Стойнев. По думите му, 60 години е животът на реактора.

Размерът на инвестицията тепърва ще бъде уточнен. Очаквам подкрепа от всички политически сили за проект за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” с технологията на американската компания „Уестингхаус”. Този проект не е на това правителство, а на българската държава, категоричен беше Стойнев. Министър Стойнев съобщи, че от турската банка "Ексимбанк" са изразили готовност за финансиране на проекта за Седми блок в АЕЦ Козлодуй

Водещи новини

Още новини