Половината ни мляко не е по стандарта

share

Половината от кравето мляко, произведено у нас, идва от ферми, които не отговарят на хигиенните стандарти на Европейския съюз. От млякото, което произвеждат, може да се правят продукти само за локалния пазар. Възможно е да се изнасят и сирена, зрели повече от 60 дни.

Но най-лошото е, че след 1 януари 2014 г. всички ферми, които произвеждат мляко в разрез с европейските хигиенни изисквания, ще трябва да затворят врати. За втори път Брюксел даде отсрочка на тези стопанства да се модернизират. Крайният срок изтича на 31 декември тази година.

Стара въпрос за 34 206 ферми, в които се отглеждат 192 229 млечни крави. Цялото добивано мляко в тях не отговаря на изискванията на регламент на Европарламента и Съвета на ЕС от 29 април 2004 г. Това сочи информация на аграрното министерство, пише в. "Преса".

В страната се отглеждат 288 700 млечни крави, показват данни от стратегията за развитие на земеделието до 2020 г. Средната годишна млечност е около 3700 л. Животните от фермите, които не отговарят на европравилата за хигиена, са по-слабо продуктивни и годишно дават по около 3000 л. мляко. Излиза, че приблизително 577 000 тона е млякото, което не отговаря на стандартите на Брюксел. Това е около половината от националната млечна квота, която за тази година е 1 039 126 тона.

Българската страна е изпратила искане до Еврокомисията да удължи с още две години преходния период, през който фермите трябва да се преустроят и да изпълнят европейските изисквания. До 16 септември Брюксел трябва да каже дали срокът може да бъде отново удължен.

Водещи новини

Още новини