Николов: Трябва да се подпомогне енергийното бъдеще

share

Изпълнителният директор на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов коментира пред БНР подписването на Учредителна харта за създаването на Граждански съюз за енергийна демокрация.

"Това е първа стъпка към обединяване на усилията на хора и организации. Със съгласуване и обединение можем да бъдем по-полезни на хората. Надявам се идеите да кристализират в предстоящите дискусии. Няма съмнение, че либерализацията е приоритет", заяви той.

"Регуларизацията не може да реши проблемите. Би трябвало да се радваме на предстоящото намаление, но аз съм скептик – не знам какво ще стане след три месеца. Най-справедлива цена е пазарната. В момента имаме 8 мегавата мощности и 4 мегавата потребление. Имаме два пъти повече мощности. Швеция е приложила либерализацията още през 196-а година и е постигнала намаление на цените още през първите 2 години. Не трябва да се търси постоянно намаление на цената, а да се търси подпомагане на енергийно бедните. Нямаме ясна дефиниция що е това енергийна бедност, въпреки изискванията на ЕС. По-добре така, отколкото да изкривяваме пазара. Под една или друга форма си плащаме това – дали във фактурата или като цена на другите стоки, но винаги плащаме. При либерализацията няма решения от закрити заседания, действа само силата на пазарните принципи, убеден е Николов.

Водещи новини

Още новини