111 сгради искат енергийно обновяване

  • 20 октомври 2012 16:56

  • 582
  • 0
111 сгради искат енергийно обновяване
©

111 заявления за енергийно обновяване на сгради са подадени в цялата страна по проекта на регионалното министерство. Това е първият етап, при който се подава само заявление за интерес и не се изисква собствениците да регистрират сдружение или да плащат нещо. Едва ако блокът бъде одобрен, се пристъпва към изготвянето на бюджета и съседите решават дали могат да си позволят ремонта. Регионалното министерство разполага с ресурса да обнови около 200 сгради в рамките на този проект, който тръгна това лято, и ще продължи три години, предаде БНТ.

Собствениците на апартаменти, чиито сгради получат одобрение, заплащат половината от сметката за обновяването на дома си. Освен санирането, в тази услуга се включва подмяната на дограмата, ремонт на електро- и отоплителната инсталация, газификация, ако е необходимо, също така поставянето на соларни панели или други източници на зелена енергия. Средно на апартамент това излиза от 2000 до 5000 лв. Но ако жилището вече е изпълнило някои от тези мерки, цената ще падне.

Павел Пенчев е домоуправител на блок в столичния квартал "Дианабад". Той и съседите му решили веднага да кандидатстват. А това, което ги мотивирало най-много, е сградата в съседство. Тя е реновирана по линия на инициативата на регионалното министерство и програмата на ООН за развитие. Комшиите се похвалили също, че сметките им паднали наполовина.

За всички въпроси по кандидатстването за енергийно обновяване на жилищата може да се търси помощта на проектния мениджър. Всеки град има свой мениджър, а контактите са на страницата на регионалното министерство.

Инициативата ще продължи и в бъдеще с нови евросредства. Експертите обаче уточняват, че помощта тогава няма да е половината от сумата, а около 30 на сто. Също така, няма да могат да кандидатстват и входове, както е сега, а само цели сгради.

Последвайте канала на

582 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини