Новият шеф на АЕЦ "Козлодуй": Назначението ми няма връзка с Румен Овчаров

share

Назначението ми за директор на АЕЦ „Козлодуй" няма връзка с Румен Овчаров. Това заяви пред БНР новият-стар шеф на АЕЦ-а Иван Генов.

Той коментира мнението на ядрения специалист Георги Котев, който твърди, че Овчаров е съдействал за назначението. „Всеки си има право на мнение. Мен позицията на никой не ме притеснява", каза Генов и изрази съжаление, че при вчерашния разговор в „Неделя 150" не е потърсена и друга гледна точка по въпроса за поста му.

„Това, че ме свързват с Румен Овчаров няма как да ме засегне. На мен ми предложиха да се върна в зоната като специалист", допълни Генов и обясни, че с Овчаров са приятели от дълги години и ще останат такива докато са живи. „Мога да ви припомня, че когато напусках - през 2009 година, 1 700 човека се подписаха под подписка аз да остана", каза още той.

Новият шеф на „Козлодуй" опроверга и твърденията на Георги Котев, че ядреното гориво е поскъпнало. „Това не е вярно", заяви той и обясни, че ядреният специалист трябва да чете по-добре финансовите отчети. „Цената от 2004 година досега се е повишила с около 50 процента", уточни Генов.

Иван Генов няма информация за нарушения в АЕЦ „Козлодуй". По повод информацията, че са провеждани търгове без предварително обявена долна граница, той каза, че този, който е съобщил това, носи отговорност за казаното и той няма намерение да го критикува.

Генов все още не е назначен, но най-вероятно утре ще оповести повече информация за състоянието на АЕЦ-а. Той обясни, че все още няма съдебно решение за пререгистрирането на дружеството.

"В момента реакторите в АЕЦ „Козлодуй" работят с понижени мощности, което не е добре нито за централата, нито за българската енергийна система", обясни новият директор. "При тези мощности спирането на блоковете за презареждане ще се изтегли", допълни той.

Водещи новини

Още новини