Стойнев: Цената на тока няма да се качи

share

Ще направим всичко цената на тока да не се увеличава, каза енергийният министър Драгомир Стойнев по БТВ.

Договорите за доставка на ток са против обществения интерес, допълни Стойнев. Въпросът за двете тарифи въпросът е в Народно събрание и зависи от депутатите. В момента България се използва като транзитна държава, през която преминава електроенергия, но ние не получаваме нищо от това. Следователно секторът "енергетика” у нас не работи и ние не можем да изнасяме своя ток, заяви още министърът. Над 60% от българите са енергийно бедни, припомни той доклад на Световната банка. "За една година ние сме загубили над 1,5 млрд. лева", допълни Стойнев, като посочи, че България трябва да започне да изнася електроенергия и се обяви за премахване на такса пренос.

Аз не искам да съм като предишното правителство и да се оправдавам с наследството, каза още Стойнев. Той заяви, че ще се ревизират договорите, но държавата няма да ги развалят едностранно. Това може да доведе до срив в системата и заради това трябва да се преговаря. на първо място ще се опитаме да замразим цената на тока и крайната цена да бъде поносима.

872 млн. евро е искът от страна на руската компания Атомстройексперт заради отказа от АЕЦ Белене. На този етап проектът за втора атомна централа не е на дневен ред, допълни той. Стойнев посочи, че искът не е рекет, а отношения между две фирми и заяви, че България е наела известна адвокатска кантора, която ще заведе контраиск.

За МВР Стонев посочи, че ако при предишното правителство се е занимало с подслушвания, сега то трябва да се пребори с битовата престъпност.

Стойнев също посочи, че трябва да се опрости процедурата за закриване на фирми. Както човек може лесно да започне бизнес, така и лесно трябва да може да го закрие.

За протестите Стойнев предположи, че са добре спонсорирани. Относно ВМЗ-Сопот посочи, че ще се търси пазар за българското оръжие. За забраната за тютюнопушенето министърът заяви, че може да се въведе решение на собственика на заведението да реши и да се проведе референдум заедно с изборите за Европейския парламент. Стойнев посочи, че много собствецици са закрили заведенията си.

Водещи новини

Още новини