Алексей Петров ще внася в ЕП петиция срещу добива на шистов газ край Нови пазар

share

Това стана по време на пресконференция в Шумен, съобщава Дарик.

По-рано днес двамата се срещнаха с обществеността и кмета на Нови пазар.

"Идеята е подписката да бъде внесена в Европейския парламент и от утре сядаме със сформирания инициативен комитет да я подготвим", обясни Душана Здравкова. По думите й тя може да бъде много полезна в изготвянето на документа, тъй като в периода 2007-2009 г. като евродепутат е била в Комисията по петициите.

Според Алексей Петров проблемът с шистовия газ е сериозен, защото там има инвестиционни намерения, при които има съмнения за рискове.

Той заяви, че ги определя като рискове за националната сигурност, защото съществува риск за здравето на хората. Петров добави, че е недопустимо хората в Нови пазар да бъдат "странични наблюдатели на това, което предстои да се случва в родният им край".

Според Душана Здравкова е безотговорно от страна на правителството почти да стигне до финализиране на договора с "Шеврон", без да се чуе мнението на хората и ръководството на община Нови Пазар.

"Никой от този район реално не знае колко добре или колко зле ще бъде ако „Шеврон" проучва и добива шистов газ. От данните, с които разполагаме, всъщност самото проучване е много опасно и рисково и този проблем не е само на Нови пазар, а на Североизточна България и България", коментира Здравкова.

Тя информира още, че жалбата срещу решението на Министерски съвет за проучване за шистов газ е във Върховния административен съд, а решението за мораториума, който Общинският съвет в Нови пазар наложи, е в Шуменския административен съд.

Водещи новини

Още новини