Шефката на ДКЕВР: Има голяма вероятност токът да поскъпне

share

Цената за пренос на електроенергия се определя от ДКЕВР и в нея се включват разходите за поддръжка на тази мрежа. Към нея се добавят и така нар. кафява и зелена добавка. Това обясни в студиото на "Здравей, България" по Нова телевизия Евгения Харитонова, шеф на ДКЕВР.

До следващата Народно събрания ДКЕВР не може да намали зелената добавка, обясни Харитонова. "Ако Комисията направи това, това ще бъде закононарушение", добави още тя.

Може със заповед на министъра на икономиката и енергетиката до НЕК и така да се намали цената за пренос на електроенергия с около 6 лв., но след това НЕК ще трябва да си възстанови разходите и в следващия ценови период цената отново ще бъде покачена. "ОТ това няма да има никакъв смисъл", поясни Евгения Харитонова.

Относно вероятността да има по - скъп ток от 1 юли, Евгения Харитонова заяви, че не може да отговори в момента на този въпрос. Тя обаче припомни, че от "Мини Марица изток" искат поскъпване на въглищата. Шефката на ДКЕВР обаче все пак съобщи, че вероятността за поскъпване на тока е наистина голяма.

Водещи новини

Още новини