9% спад на строителството в Морската столица

share

През януари индексът на продукцията в сектор строителство, изчислен въз основа на сезонно изнесени данни, е с 3,8% над равнището от предходния месец. Това сочат предварителните данни на НСИ.

За Варна спадът е 9%. Тенденцията за спад се запазва през последните няколко години. Основен работодател на строителните бригади във Варна към момента са хотелите на Златни пясъци, където тече реконструкция, разширяване, преустройство, пише "Народно дело".

През януари индексът на произведената строителна продукция, изчислен от сезонно изгладени данни, е над равнището от предходния месец, като продукцията от гражданското/инженерното строителство се увеличава с 6,7%, а от сградното строителство – 1,6%. Тези данни обаче са за цялата страна.

През зимните месеци на годината заради сезонни фактори дейността в сектора традиционно се свива. Все пак сравнението спрямо декември 2011 г. показва, че спадът при строителството на сгради е 15,4%, а на инфраструктурните обекtи - 4,7%. За месец при сградите намалението е 2,9%, а при инженерните обекти - 18,6%.
 

Водещи новини

Още новини