Бензинът поскъпва рекордно

Интернет
share

Поскъпването идва, след като в петък "Лукойл България" повиши цените на едро на горивата.

Само допреди два дни литър А-95 се продаваше за 2,48 лв. Такава беше и цената на дизела. От "Лукойл България" коментираха, че поскъпването у нас се дължи на увеличаване на цените на горивата на международните пазари и на оскъпяването на долара спрямо лева.

За месец бензинът е поскъпнал с 14 ст., а дизелът - с 12 ст. Така от началото на годината цената на бензина се е увеличила със 17%, а на дизела - с 13 на сто. Промяна има и при пропан-бутана - литър от горивото поскъпна с 1 ст. до 1,25 лв.  

От "Лукойл България" обясниха поскъпването с повишаването на цените на международните пазари. В световен мащаб цените са се вдигнали с над 10%. Суровият петрол също е поскъпнал с 5 на сто. На този фон цените на горивата у нас са се вдигнали средно с 6%, посочват от "Лукойл".

Към тези фактори се прибавя и лекото оскъпяване на долара спрямо лева, което също оказва влияние върху цените на горивата, уточниха от компанията. Сегашните стойности на горивата са близки до тези през март.

Именно мартенските цени доведоха до протестни шествия на шофьори в цялата страна. Тогава правителството се споразумя с "Лукойл" за едномесечен мораториум върху цените и в бензиностанциите на компанията бензинът беше закован на 2,36 лв., а дизелът на 2,45 лв. за литър, припомня още БНТ.

Водещи новини

Още новини