ЧЕЗ: Само 9% от стойността на фактурите остават за дружеството

Булфото
share

Едва 9 на сто от стойността на фактурите на ЧЕЗ остава за дружеството, а останалите се превеждат на другите участници от веригата "производство-пренос". Това се казва в съобщение до медиите на компанията. ЧЕЗ, които обслужват Западна България, започват разяснителна кампания за месечните сметки на клиентите си.

Следващите сметки, които ще получат битовите абонати на дружеството, ще бъдат придружени от брошура с подробна информация за образуването на цената на електроенергията. Целта на кампанията е отделните такси, включени в крайната сума, както и начинът на формирането й, да станат ясни за всеки.

Вярваме, че брошурата ще спомогне на потребителите да разберат всички тарифи и добавки. От всички компоненти във фактурата за битовите потребители за нас остават само цената за достъп и пренос през разпределителната мрежа, но значителна част от този приход ЧЕЗ връща към НЕК, казват от компанията.

Другите компоненти от сметката, като например добавката за зелена енергия и цената за достъп до електропреносната мрежа, се събират от дружеството, но отиват при производителите на ток, НЕК и Eлектроенергийния системен оператор. За ЧЕЗ остават едва 9% от фактурираната стойност, с които се поддържат и подобряват клиентските услуги и се обновява мрежата в Западна България.

Водещи новини

Още новини