Трайчо Трайков: БСП винаги са знаели истината за АЕЦ "Белене"

share

Бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков обясни, че всички числа, които се посочват за цената на АЕЦ "Белене", са верни, информира БНР.

"Да, има цена 4 милиарда, тя е основната на строителството, но към нея се добавят задължителните инфлационни добавки, добавят се лихвите по кредитите, докато се строи, добавя се инфраструктурата за свързване на централата... В крайна сметка се получават около 10 милиарда. И винаги е било това числото. Първият ден, в който станах министър, а това беше на 28-и юли 2009-а, прочетох писмо на RWE от 13-и юли 2009-а, в което искаха до края на месеца българската страна да каже как от тези 10 милиарда ще финансира своите 5 милиарда. Това е било въпрос, който те са задавали цяла година и отговор не са получили. Проведохме много срещи, на които стана ясно, че България може да финансира своята част единствено чрез избор на друг стратегически партньор и започнахме да работим в тази посока", съобщи той.

Според Трайков след изваждането на документите от министър Делян Добрев на всички е станало ясно, че БСП, които през цялото време твърдяха, че цената е 4 милиарда, са знаели каква е истинската цена.

"Беше необходимо тези документи да се покажат. Никога не е било тайно това, което се съдържа в кореспонденцията с RWE. А 6,3 милиарда са руското разбиране каква трябва да е цената на централата", каза още Трайчо Трайков.

Водещи новини

Още новини