Извадиха на светло тайната кореспонденция за АЕЦ "Белене"

Булфото
share

Кореспонденция от 2008 и 2009 година между Националната енергийна компания, германската компания RWE (РВЕ) и тогавашния министър на икономиката Петър Димитров по отношение на изграждането на АЕЦ „Белене” представи пред журналисти на извънреден брифинг министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Министър Добрев посочи, че съответната кореспонденция ще бъде качена и на адреса на министерството в интернет. Енергийният министър обясни, че в едно от тези 7 или 8 писма тогавашният изпълнителен директор на НЕК Любомир Велков е предупредил министъра на икономиката от миналото правителство Петър Димитров, че Националната енергийна компания не може да финансира изграждането на АЕЦ „Белене”.

В друго от писмата ръководството на немската компания РВЕ посочва, че не е съгласна да заплаща аванс по споразумение 5, което се отнася за оборудването с дълъг цикъл на производството на АЕЦ „Белене”.

РВЕ категорично се противопоставя на доставката на оборудване, докато не бъде осигурено финансиране по проекта, посочи Делян Добрев.

Водещи новини

Още новини