МС одобри българската позиция за неформалното заседание на Съвета на ЕС по конкурентоспособност

Novini.bg
share

Правителството одобри позицията на България за неформалното заседание на министрите на Европейския съюз, отговарящи за конкурентоспособността. Заседанието ще бъде в периода 31 януари - 2 февруари в София във формати "Индустрия" и "Научни изследвания", съобщи пресцентърът на МС.

В рамките на пленарната сесия в частта "Индустрия" министрите ще дискутират бъдещето на европейската индустриална политика. Българското председателство ще работи за разработване на ясна дългосрочна визия, която да доведе до повече иновации в производството, цифровизация на индустрията, създаването на работни места, подобряването на достъпа до финансиране за предприятията, въвеждане на устойчиви технологии.

Одобрени бяха и резултатите от участието на българската делегация в заседание на съвета на Европейския съюз "Външни работи/Търговия" във връзка с 11-та Министерска конференция на Световната търговска организация /СТО/, състояло се в периода 10-13 декември м.г. в Буенос Айрес. На заседанието са били обсъдени позицията на ЕС по въпроси, свързани със селското стопанство, вътрешното регулиране на услугите, електронната търговия и др.

Министерската конференция на СТО е приключила с приемането на решения за преговорите по субсидиите за рибарството, работната програма за електронна търговия, продължаване на мораториума върху митата върху предоставяните по електронен път услуги и др.

Водещи новини

Още новини