Депутат от партията на Ердоган сред изгонените от ДАНС

Gettyimages
share

Стана ясна самоличността на турските граждани, които ДАНС изгони от страната ни, тъй като са заплаха за националната сигурност. Депутатът от Меджлиса Азиз Бабушчи, служителят в турското посолство д-р Улви Ата и секретарят на областния управител на Одрин Ибрахим Таранджъ са със забрана да влизат в България след намесата на ДАНС в петък, съобщава “24 часа”.

От ДАНС и другите институции обаче няма официална информация за тях. И тримата пряко и косвено са свързани с партията на Лютви Местан ДОСТ. Бабушчи е включен в списъка с нежелани чужденци. Д-р Улви Ата е със забрана да влиза в България за срок от 5 г. И двамата не са били у нас към момента на принудителните мерки.

Ибрахим Таранджъ е задържан след петъчната молитва в джамията в Шумен и е експулсиран от страната. Той също е с 5-годишна забрана да влиза в България.

Мерките спрямо турските граждани са заради противоконституционна дейност, насочена срещу суверенитета на страната и единството на българската нация, както и създаване на антибългарски настроения в региони със смесено население.

Азиз Бабушчи е депутат от Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеб Ердоган. Бабушчи е председател на групата за приятелство между България и Турция. По тази линия е идвал често у нас. Бабушчи е един от висшите политици в Турция, с когото се срещат представителите на ДОСТ при посещенията си в Анкара. Последната публична проява на Азиз Бабушчи е на 26 декември м.г. по време на възпоменателния митинг в Могиляне за убитата преди 32 г. Тюркян.

Според съобщение на ДОСТ лидерът на партията Лютви Местан, посланикът на Турция Сюлейман Гьокче и Азиз Бабушчи са изминали километър и половина до гроба на най-малката жертва на насилствената смяна на имената на турците през 1984 г.


 

Водещи новини

Още новини