Кандидат-кмет се записа във ВУЗ с фалшива диплома

share

Месец и половина преди местните избори кандидат за кмет на ДПС Гюнан Халил се записва в Русенския университет. Прави го лично, на 7 септември. Приет е в специалност „Технология и управление на транспорта”, задочно, съобщава БТВ.

Халил подал документи, сред които и диплома за средно образование. „Той е представил оригинал на дипломата, след което я е изтеглил и е останало ксерокопие”, каза заместник-ректорът на Русенския университет Михаил Илиев. Няма обяснение какво е наложило дипломата да бъде взета веднага след записването. Но това не било прецедент.

Дипломата за средно образование на Гюнан Халил е публична по Закона за достъп до обществената информация. Тя е от 1991 година. Проверката ни води до Техникума по механотехника „Шандор Петьори”, сега Професионална техническа гимназия в Разград. Представихме дипломата на директора и след щателна проверка в архивите на гимназията отговорът беше: "Такъв ученик не е учил тук. Дипломата е 100% фалшива", категоричен е директорът.

Най-очевидното е, че снимката определено не е на 18-годишен гимназист.

„Печатът на този документ, който е 100% фалшив, не отговаря на наименованието на гимназията по онова време”, допълва още директорът Георги Обретенов. Началникът на регионалния инспекторат по образованието Атанас Дончев също е изненадан, че кандидат за кмет ползва неистински документи.

Кандидат-кметът Гюнан Халил отказва да коментира образованието си. Окръжната прокуратура вече работи по случая.

Водещи новини

Още новини