552 сигнала за нарушаване на изборните права на гражданите са проверени в деня на балотажа

булфото
share

Общо 552 сигнала, свързани с нарушаване на изборните права на гражданите, са проверени в деня на балотажа, съобщиха от пресцентъра на МВР.

През днешния изборен ден са образувани 10 досъдебни производства по чл. 167, ал. 2 от НК и едно - за престъпление по чл. 216, ал. 1 от НК. Проверени са общо 552 сигнала, свързани с нарушаване на изборните права на гражданите. Изготвени са и са връчени 99 протокола по Закона за МВР. Съставени са 5 акта за нарушения на изборните права на гражданите, на СИК е оказано съдействие по 16 сигнала.
Общо 216 информации, от които 16 несъотносими към изборния ден, са получени днес на откритата телефонна линия в МВР. Служителите на Дирекция „Български документи за самоличност” са издали в столицата и в страната общо 901 удостоверения за изгубен, откраднат, повреден или унищожен документ за самоличност (лична карта или личен (зелен) паспорт) и липса на възможност да бъде издадена нова лична карта.
В момента полицейски екипи продължават работа по охраната на избирателните секции, обособени са контролно пропускателни пунктове за осигуряване на безпрепятственото предаване на протоколите от секционните комисии.

Водещи новини

Още новини