Инвестиции и стимулиране на ромите да работят ще помогнат за решаването на ромския проблем в София

share

Има т. нар. ромски проблем в София, а и в страната, признаха на дискусия в националния пресклуба на БТА кандидат-кметовете
за столицата на левицата, сините, "Атака", НДСВ и кандидат за общински съветник от "Зелените".

Според тях основният начин да се разреши проблемът е инвестиции в образованието и стимулиране ромите да работят. Кандидатът за кмет от БСП Георги Кадиев посочи, че разбира недоволството от незаконните ромски гета, но в столицата има и 30 000 незаконни гаражни клетки и незаконно остъклени балкона, и би трябвало и към тях да се подходи по същия начин. Той предлага като решение инвестиции в образованието, особено на децата до 10.

Прошко Прошков, номиниран от сините, посочи, че образованието и статусът на ромите са много ниски. Според него незаконните гета трябва да се премахнат, а обитателите им да бъдат заселени в нормални условия. Ромите трябва да се включат в работата по построяване на своите жилища и да има контрол върху това децата им да ходят на училище, каза Прошков. По думите му много роми имат желание да изградят нормален живот, но се принуждават да се дезинтегрират от своето си малко общество по тази причина, а това е неправилният модел. Рецептата е индивидуални права и равни задължения на всички, смята той.

Николай Пехливанов, кандидат от "Атака", попита защо се говори за този проблем след като се случат неща като в Катуница. По негови данни ромите в София са над 100 000, има над 40 гета и около 6000 . Според него общината има възможност да кандидатства по европейски проекти за интеграция на малцинствата.

Цветозар Томов, който ще участва на изборите като кандидат за общински съветник от листата на "Зелените", смята, че ромският проблем не може да се разреши само на общинско равнище, а е и културен въпрос. Ромската култура трябва да бъде разбирана от мнозинството, а ние не се опитваме да разберем тази общност, която всъщност не е толкова единна, колкото изглежда, коментира той. Трябва да се научим да ги приемаме като наши сънародници, смята Томов, но според него едно поколение няма да стигне за решаване на този проблем. На първо време трябва общината да третира циганите като всички други граждани, живеещи в София, смята Томов.

Владимир Каролев, кандидат за кмет от НДСВ, не мисли, че е необходимо толкова дълго време и смята, че "проблемът е засилван от политиците". Според него трябват икономически стимули, които да накарат ромите да работят, да се премахне професията "безработен на социални помощи" и децата на ромите да посещават училище.

Кандидат-кметовете, участвали в дискусията, се обединиха и в мненията си по въпроса за нови строежи на Витоша. Те са
категорични, че е необходима рехабилитация на съществуващата база, санитарна сеч на дърветата, но не и още строежи.

Водещи новини

Още новини