Тука има – тука нема. Шистов газ – новият хит на дуета Борисов - Плевнелиев

share

Ако в условията на избори застане на страната на някакъв протест – най-лесният упрек към един политик би бил този в популизъм.
Когато обаче даден проблем вълнува една огромна човешка маса, тогава необходимо наличието на отговори. Конкретни и действени. Както и да провокираш размисъл.

Да, възможно е, поне съгласно официалната информация за работата на кабинета/или поне тази малка част която не е впрегната в правенето на избори/ „правителството на ГЕРБ” и кандидата за президент Плевнелиев, имат ясна визия около проблема с добива на шистов газ, която е съобразена с факта, че България е член на ЕС”.
Край на цитата!
Тази „позиция” безпорно изумява със своята кристалноясна конкретика, макар на нейния фон доста лепкаво да се откроява фразата на „обидения” премиер, че, цитирам, „Ще подпише на сила...”
За каково говорим в този случай?
За популизъм или за мъжество?
Защо по време на дебата вчера Ивайло Калфин изрази ясно позицията си срещу този добив? А защо Плевнелиев отвърна с витиевато мълчание и се оплете в клишета – мъгляви и неясни? Очевидно елеминирането на неудобните за една кампания теми си е част от Пи Ар стратегията на ГЕРБ.
В същото време, далеч от обективите на камерите в малките населени места, които са достатъчно „малки” за да им спретнат поредното показно откриване хората са притеснени. И търсят подкрепа. Заради самата нея и без подозрение в популизъм. И защото се наслушаха на море от обещания и защото в тоталната несигурност и обезвереност единственото чисто, което е останало край тях са земята, въздуха и водата...
Кога за последно видяхте премиера в Нови Пазар? А кога го срещнахте във Варна – ей така, на улицата, както когато обожаваше да го прави по времето, в което беше главен секретар на МВР. А допускахте ли изобщо вероятността в Нови Пазар очите ви да зърнат заредения с най-голямо мъжество, твърдост и постоянство министър ще бъде кандидат за президент, въпреки че се беше отказал да става такъв месеци по-рано по телевизията.
Едва ли ще ви се получи, освен ако не пристигне мощната и артистична предизборна група на ГЕРБ, която ще ви покани на концерт примесен със смешки, където междувременно ще излизат разни мъже и жени в официални облекла, които много ще ви говорят, но нищо няма да ви кажат.
Защо Калфин говори на различен език?
Не само защото възпитаният човек винаги дава отговор когато получава въпрос, но го прави дори и в случаите, когато сред въпросите не присъства най-удобния.
Пък и не винаги избира „най-удобното” място за срещи, каквито места сега са Варна и Нови Пазар.
Точно в Нови Пазар обаче, достатъчно сериозно и в същото време искрено и непредубедено, своята подкрепа за кандидата на БСП демонстрираха поравно жители от всички поколения. Не, никой от тях невече не е обиден на премиера, че евентуално „ще подпише на сила... ако се разсърди!” Всички останаха безразлични към неговата нервност. А дали и доколко са сърдите – ще стане ясно на изборите...
Накрая ще добавя само още, че на тази среща никой не дойде „организиран”, за да да се види с Калфин, но всеки получи отговор. Конкретен, искрен, точен и на място.

Калин Каменов

Водещи новини

Още новини