Мехмед Дикме: ДПС постави условие на ГЕРБ - да не пипат кадрите им

share

Аз съм респектиран от гъвкавостта на ДПС. Днес те показаха съвпадение с позициите на ГЕРБ. Не всяко партийно ръководство е способно на подобен пирует в рамките на дни. Това каза бившият вътрешен министър и член на АБВ Румен Петков в предаването "Лице в лице" по БТВ.

Той подчерта, че усещането за монопол върху избирателите е далеч от демокрацията.

Прогнозата ми, че ДПС ще даде подкрепа на ГЕРБ се сбъдна. Условието беше да се гарантира едно спокойствие на кадрите и фирмите, участващи в поръчки. ДПС няма да разреши на турци да заемат различни постове във властта, ако не са нейни верни членове. Това обяви сензационно бившият земеделски министър и член на ДПС Мехмед Дикме в същото предаване.

Румен Петков подчерта, че истинският въпрос е не дали ДПС ще влезе във властта, а дали ще излезе от властта. БСП допуснаха ДПС да преяде с власт. Основната част от назначенията бяха направени от незаобиколимия фактор в политиката, свързан с ДПС, посочи Петков. Въпреки това ние сме против политическите чистки. Не бива новото правителство да ги прави, в противен случай се връщаме в периода на Цветанов и Йовчев, категоричен е Петков.

В ДПС има доста качествени хора, които участват в управлението, но има и хора, които могат да бъдат наречени престъпници. Ако тръгне поголовна чистка ще бъде грешка, посочи Дикме. Когато говорим за лошите практики не бива под общ знаменател да поставяме ДПС и турците. Не бива, когато се казва, че ДПС трябва да се постави в изолация и членовете й да се поставят в изолация. Етническо противопоставяне в страната няма, нека да не се създава изкуствено. Политиците да си променят езика и да говорят по-човешки и в интерес на избирателите, даде съвет Мехмед Дикме. Държавата е в криза и политиците трябва да търсят излизане от нея.

Петков подчерта, че трябва политиците да разберат, че пъстротата на българската нация трябва да бъде отразена във всяка партия. ДПС и патриотарите са като скачени съдове, те не могат да живеят един без друг. По-важна е безпринципността, допусната по времето на Цветлин Йовчев.

При случая "Бат Сали" напрежението се създава изкуствено. Проблемът идва от закона, ДПС няма вина за този случай. Протестиращите трябва да отидат пред къщата на Мая Манолова, която е отговорна за този закон, посочи Дикме.

Готови ли сме да се борим икономическото състояние да не се използва като политическа пропаганда?, попита Петков. Той подчерта, че е нужно да се носи политическа отговорност, за да не се върнем към ерата "Орешарски". Той поздрави ПП ГЕРБ за инициирането на консултации с всички политически сили.

Водещи новини

Още новини