БСП: Не може да се дават министерства срещу влизане в коалиция

share

„Несериозно е да се каже: ето ви едно министерско място, влезте в коалиция!“. Това заяви Деница Караджова, член на Изпълнителното бюро на БСП в предаването „Факторът Кошлуков“ по TV7. Нейното становище бе изразено във връзка с изказването на Бойко Борисов, че който иска да подкрепи управление на ГЕРБ, трябва да поеме министерски пост.

Караджова каза, че дори и БСП да се яви на разговори за съставяне на правителство, партията няма да участва в коалиция. Според думите й избирателите ясно са отредили място на столетницата в опозиция. Караджова заяви още, че повече не може да се влиза в безпринципни коалиции, само заради участието във властта. Тя обърна внимание на факта, че след съвместните участия в управление с ДПС, именно БСП е тази, която понася негативите след това и партията си е направила необходимите изводи.

Според представителя на БСП партията е готова да бъде силна опозиция в новия парламент, без да ползва похвати като неявяване в залата или безсмислено бламиране. Караджова заяви, че парламентарната група на левицата е готова да подкрепя добрите предложения и политики и за това не е необходимо да влиза в някаква коалиция.

Относно увеличението на цената на електроенергията Караджова каза, че отговорността за това не е на БСП и припомни, че партията е била против. Тя заяви, че в новия парламент трябва да се търсят начини за стимулиране на по-бедната част от населението, а това по думите й може да стане с различни цени на тока за различните социални групи.

Караджова призна големия спад на вота за БСП. Според данни на партията сега тя получава 420 хил. гласа по малко от предните парламентарни избори – 220 хил. са предпочели други партии, а 200 хил. не са гласували изобщо. Караджова каза, че това се дължи на липсата на добри послания към избирателя, неатрактивното говорене и капсулирането на структурите по региони. Тя обърна внимание на факта, че независимо от размразяването на заплатите и увеличението на майчинските от кабинета на Пламен Орешарски, младите избиратели продължават да не вярват в БСП и очевидно искат да видят нови лица. Караджова разкри, че всички от Изпълнителното бюро са декларирали на последното заседание готовността си веднага да подадат оставки и да напуснат управленския орган на партията. Те дават на Михаил Миков възможност да предложи ново ИБ, но според нея само това няма да оправи нещата.

Гостенката в студиото коментира влизането на АБВ в парламента и резултатите на „Движение 21“. Според нея представянето на партиите на бившия президент Георги Първанов и на Татяна Дончева е на добро ниво и показва желанието на левия избирател да търси алтернатива. Според Караджова БСП няма амбицията за монополист в лявото пространство, но пък не трябва да се очаква, че партията ще прегърне много лесно този или онзи.

Водещи новини

Още новини