Йордан Цонев: Защо закрихме министерството на бедствията и авариите?

share

Не закрихме ли преждевременно и неразумно министерството на бедствията и авариите, попита Йордан Цонев от ДПС по повод поредните наводнения в страната в първото издание на предизборния дебат по Нова телевизия „Кастинг 240".

По време на Тройната коалиция имаше такова ведомство и то бе оглавявано от неговата съпартийка Емел Етем.

Със спор за това кой е предложил т. нар. „банкова ваканция” покрай проблемите с КТБ започна ТВ дебатът. Един срещу друг се изправиха тежките икономически артилерии на основните политически сили.

Конфликтната ситуация се завъртя около това чия всъщност е била идеята банката да бъде временно затворена – дали само на БСП или на ГЕРБ и ДПС. В спора най-активен беше Румен Гечев от БСП, а негов основен опонент - Йордан Цонев от ДПС.

Румен Гечев отново настоя на тезата си, че единствена БСП е удържала държавнически позиции по време на кризата с банката. Всички останали участници на спешната среща при президента, включително и БНБ, искали въвеждането на банкова ваканция. С това се целяло да се взриви финансовата система и по същество било опит за държавен преврат. Гечев разкри, че подуправителят на БНБ Калин Христов е предложил да има банкова ваканция.

Представителите на ДПС и ГЕРБ отрекоха тайно споразумение по време на кризата с КТБ.

В първото издание на кастинга участие взеха Румен Гечев от БСП, Йордан Цонев от ДПС, Светлин Танчев от "България без цензура", Владислав Горанов от ГЕРБ и Трайчо Трайков от Реформаторския блок.

В рамките на дебата върви и социологическо проучване в реално време.

Водещи новини

Още новини