Кой срещу кого на предстоящия вот

share

Битката за парламента започна и то не само между партиите, а и в самите тях. Основните политически сили трескаво редят партийните листи, но не при всички това преминава без сътресения, съобщава Нова телевизия.

В момента при партиите е най-напрегнато и интересно. За съжаление по-голямата част от наддаването за листите протича при закрити врати, което логично, отваря една друга врата - тази на слуховете.

Според предварителните слухове, най-интересният сблъсък се очертава в столичния 25-и многомандатен избирателен район. Там със сигурност водач на листата от БСП ще бъде новият й председател Михаил Миков. А традиционно ГЕРБ излъчва там своя лидер - Бойко Борисов. Пак Борисов се очаква да поведе листата в Пловдив, а там го очаква Николай Бареков, както и икономистът Георги Търновалийски от БСП.

Любопитна е и Варна - там бившият военен министър Ангел Найденов ще си съперничи с бившия регионален министър Лиляна Павлова. В морския град ще играе отново Бареков.

Всъщност БСП е единствената партия, която до момента е обявила официално повечето си водачи на листи. И единствената, в която това стана повод за публични скандали.

Червената черга пламна предизборно откъм Пиринско. Част от структурата на БСП пожела за водач Корнелия Нинова. По-малка част заложи на Емил Костадинов. Накрая всички получиха Кристиан Вигенин - наложиха им го от „Позитано" 20. Избухна бунт, който лично председателят Михаил Миков замина да потушава.

„Те заявиха, че ще се съобразят с нас, но ако имаме обединение около определена фигура. Ние, това не можахме да го постигнем. И няма да се сърдим на „Позитано" този път, трябва да се сърдим на себе си", обясни областният лидер на БСП-Благоевград Юлиян Гошев, цитиран от Дарик.

Въпреки официалното примирие, твърди се, че Благоевград не иска Вигенин.

„Когато една организация не те иска, меко казано, да ходиш да правиш кампания на инат, е безумно", коментира Кирил Добрев. Самият той беше номиниран за водач в София-област. Централата на БСП обаче прецени друго. В отговор дългогодишният депутат се отказа от изборната битка.

„Искам просто да дам един личен пример. В края на краищата омръзна ми от нови лица. Нови лица имаме в Пловдив-област, във Враца".

А пожеланата в Благоевград Корнелия Нинова заема мястото на Добрев: „Вече съм определена от Националния съвет, водач съм на София-област".

И още един бойкот, този път в област Пловдив. Ветеранът Петър Мутафчиев се оттегли от битката. Официално - за да даде път на младите. Водач на червените там ще бъде сивият кардинал на БСП Димитър Дъбов. Но пък в Шумен скочиха и си го поискаха обратно.

От „Позитано" напомниха, че последната дума за водачите е именно на ръководството и че броженията не са особена новост в редовете на левицата.

„Прекалено много драматизъм се хвърля върху случващото се в отделни региони. Подозирам, че то в някаква степен е инспирирано", отбеляза Ангел Найденов.

А според слуховете на „Позитано" бунтарите вече са намерили начин за отмъщение - чрез масирано използване на преференцията, с която да пренаредят партийните листи.

БСП ще утвърди листите си следващата седмица.

Водещи новини

Още новини