Резултатите от евровота няма да дадат основание за предсрочни парламентарни избори

share

Не смятам, че резултатите от предстоящите европейски избори ще дадат основание за провеждане на предсрочни парламентарни избори, заяви пред журналисти в Ямбол председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев.

"БСП единствена води предизборна кампания за европейските избори и това е от няколко месеца на територията на цялата страна. Немалка част от партиите разчитат на други механизми, а не на политическото убеждение и на разговорите с хората", каза Станишев и даде пример с начина на провеждане на изборите от ГЕРБ - със силата на администрацията, на парите и на принудата.

Лидерът на БСП посочи още, че новият предизборен кодекс защитава законността на изборите в много по-голяма степен от предишния, повишава се и ролята на гражданските организации, които ще имат достъп до целия изборен процес, допълва БТА.

Различното при тези европейски избори е това, че всеки гражданин може да изиграе реална роля при избора на Европейската комисия, а там се определя каква ще бъде политиката на съюза, посочи Станишев. "Вече има нови правила: всяко политическо семейство издига свой кандидат и ако има мнозинство, определя какво ще се случва в организацията. Гласът на европейците не може да бъде игнориран", поясни лидерът на БСП.

Водещи новини

Още новини