Първанов: БСП ще загуби изборите заради позицията си спрямо Русия

Булфото
share

"Една от причините БСП да загуби предстоящите избори ще бъде непоследователното и неадекватно отношение по руската тема", заяви в Добрич президентът Георги Първанов. Той коментира, че е изненадан от "мощната антируска кампания, която върви и в правителството", предаде БТА.

Създава се впечатлението, че наши министри, заедно с президента, се нареждат в редовете на най-големите ястреби на Запада по отношение на Русия в момента, смята Първанов. Според него българската политика трябва да отстоява необходимостта от една по-специфична позиция на страната в отношенията с Русия.

Според Първанов България трябва много ясно и категорично да обоснове защо сме против санкциите - не защото те са неефективни, както плахо казват някои от нашите политици, а защото те са несправедливи. Санкциите срещу Русия са несправедливи и по отношение на руския народ, и спрямо нас, българите, смята той. Всички знаем, че ние ще сме една от най-пострадалите нации, добави бившият държавен глава. Според Първанов невъзможността парламентът да изработи позиция е много лош знак. Струва ми се, че това ще се отрази и на вътрешната обстановка, каза Първанов.

За предстоящите евроизбори Първанов заяви, че в момента има невероятен натиск, какъвто не е познат за всичките години на прехода. По думите му се използват всички средства от държавната машина за въздействие по линия на министерствата към кметовете, ключови длъжности в управлението, служители в администрацията и бизнеса. Отговорът на всичко това трябва да бъде масово гласуване, смята Първанов.

Първанов заяви, че очаква АБВ да достигне двуцифрен резултат като процент на евроизборите.

"По принцип изборите са време за бизнес на науката социология, но тези избори са златното време за социолозите, защото наддаванията са надминали всички досегашни норми и критерии, но това е част от цялостната подготовка за опорочаване и подменяне на изборните резултати. Пример за това са скандалите около ЦИК", каза още Първанов.

Водещи новини

Още новини