Галъп: Евроизборите оформят три много оспорвани надпревари

Булфото
share

Предстоящата предизборна битка през май за Европейски парламент ще съдържа три много оспорвани надпревари - между ГЕРБ и БСП, второто - между "България без цензура", АБВ и Реформаторския блок, а третото - между "Атака" и НФСБ. Това каза Първан Симеонов в рамките на "Политическия и икономически индекс" на "Галъп интернешънъл", съобщи БТА.

Проучването е направено между 7 и 13 март сред 1007 пълнолетни българи в цялата страна. 

От агенцията дават 20,7% подкрепа за ГЕРБ, 19,5 на сто за БСП, 6 на сто - ДПС, 5 на сто за "България без цензура" в коалиция с ВМРО и ЗНС, 3,2 процента за АБВ, 3,1 на сто - Реформаторския блок. "Атака" получава 2,5 на сто подкрепа, а НФСБ - 1,9 на сто, сочат данните.

Практическото равенство в силите на ГЕРБ и БСП се запазва, но ГЕРБ изглежда в по-добра позиция, коментира Симеонов. По думите му явно е отминало мобилизиращото действие, което ситуацията на протести е имала върху електората на БСП. Появата на АБВ допълнително е утежнила ситуацията за управляващата партия. Симеонов посочи и развитието на украинската криза, в което БСП среща конкуренция за проруския вот.

Въпросът за европейските избори показва, че с около и над 3 на сто шансовете на Реформаторския блок и на АБВ за присъствие в Европейския парламент не са безспорни, отчитат социолозите.

По-особен според тях е случаят с "България без цензура", която се установява на нива от около 5 на сто. Така коалицията около "България без цензура" към настоящия момент има най-ясни изгледи за присъствие в Европейския парламент в сравнение с АБВ и реформаторите, посочват от "Галъп".

Мажоритарният избор на част от народните представители получава 66 на сто, а 9 на сто са против. Въпросът за задължителното гласуване показва по-нюансирана картина - с 47 на сто отговарят, че биха подкрепили, а 31 на сто - не.

Широка принципна подкрепа среща и идеята с всички избори да се провежда национални референдуми - 54 на сто одобряват. Няма особена динамика в доверието към институции и личности, с изключение на известен спад на доверието в правителството (23 на сто доверие и 70 процента недоверие).

Водещи новини

Още новини