4 часа продължи изслушването на кандидатите за ЦИК

  • 17 март 2014 21:12

  • 1514
  • 1
4 часа продължи изслушването на кандидатите за ЦИК
©

Близо 4 часа продължи изслушването на 24-те кандидати за членове на ЦИК в правната комисия на парламента.

За първи път изборните надзорници минават през подобна процедура, която бе излъчвана на живо по БНТ и БНР. Макар че в края на "изпита" председателят на комисията Четин Казак възкликна "Всички са отличници", петима ще трябва да отпаднат.

Четвъртък е крайният срок, в който президентът Росен Плевнелиев трябва да назначи 15 редови членове на ЦИК, а парламентът да излъчи 4-ма - председател, двама замове и секретар на ЦИК.

Президентът се завръща утре от визитата си при английската кралица. С указа си той ще разсече едната от двете интриги - за квотите на парламентарните партии. Според управляващите левицата и ГЕРБ трябва да имат равно представителство от по 5-има, един от които председател или съответно заместник. От партията на Бойко Борисов обаче подадоха 7 имена, като се позоваха на резултатите от последните парламентарни избори.

Кандидатурата на БСП за председател ще има сигурната подкрепа на ДПС, евентуално - и на "Атака". За поста червените подкрепят Ивилина Алексиева, номинирана от Института за модерна политика на бившия депутат от НДСВ Борислав Цеков. На препитването вчера тя заяви със самочувствие, че иска да променя системата отвътре. Знаела откъде да подхване проблемите , понеже от години правела мониторинг на изборната администрация.

Номинираната от ГЕРБ за председател - бившият конституционен съдия Маргарита Златарева, предупреди за затруднения от струпването на много хора, докато ЦИК работи. В името на прозрачността новият Изборен кодекс разреши присъствието на членовете на обществения съвет към комисията по време на заседания.

Манолова похвали номинирания от ГЕРБ социолог Цветозар Томов.

Казус могат ли членовете на ЦИК да продължат адвокатската си практика възникна около кандидата на Реформаторския блок Ивайло Ивков. Назначението в постоянно действащата ЦИК ще се приравнява на трудов договор, което противоречи на Закона за адвокатурата.

Бившият седесар и съосновател на движение "Орлов мост" Николай Гацев пък оспори правото на Мартин Димитров и Иван Костов да представляват "Синята коалиция", предшественик на Реформаторския блок. И поиска с писмо до президента оттегляне на кандидатурата на адвокат Ивков.

Последвайте канала на

1514 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
мими прасето

2014.03.18 | 15:13

1
Другари да поставим др.Сидеров на всички длъжности

Добави коментар

Водещи новини