"Ню Йорк таймс": Апатията взе връх в България

share

Около половината от имащите право на вот българи отидоха до урните на парламентарните избори в неделя - ниска избирателна активност, която отрази липсата на надежда, че може да бъде подобрен стандартът на живот или да бъде сложен край на корупцията и некомпетентността във властта, пише вестник "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Премиерът Бойко Борисов и неговото правителство подадоха оставка през февруари, след като най-големите протести в България от 15 години доведоха до кървави сблъсъци с органите на реда. Тогава изглеждаше възможно, че политическата кариера на Борисов може да приключи - сега обаче завръщането му на (премиерския) пост изглежда възможно, отбелязва американският ежедневник. Въпреки това някои партии дадоха да се разбере, че няма да участват в оглавявано от него правителство. Никой от двамата възможни партньори - крайнодясната партия Атака и турската етническа партия Движение за права и свободи - не би бил удобен съюзник. Някои българи свързаха сегашната апатия на избирателите с неуспеха на протестите да постигнат истинска промяна, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Вестникът се спира на обвиненията в изборни измами преди вота и посочва, че те са нещо обичайно в България. "Ню Йорк таймс" припомня за хвалбите на "българския национален литературен герой" Бай Ганьо как е бил избран за депутат с измама, като е платил по два лева на човек и е осигурил цяла нощ ядене и пиене преди изборите. "Бъркотията е огромна", цитира изданието 64-годишната пенсионирана учителка Катерина Сакалова. "Нашата страна е красива, но държавата е толкова съсипана, че аз не виждам как може да бъде оправена за по-малко от 10 години. Мечтая нещата да се променят към по-добро за моите внуци, защото искам те да живеят в България, а не да емигрират."

Водещи новини

Още новини