160 000 гласа вкарват партиите в НС

share

В България е невъзможно упражняването на наказателен вот, тъй като така гетото или купените гласове определят резултатите от изборите. Това заяви математикът Михаил Константинов. Около 4 млн. ще бъдат подадените гласове и така160 000 гласа ще бъдат необходими за преодоляването на 4%-ната бариера. Т

ой отхвърли идеята да се разсекрети кода на ЦИК, по който пресмята резултатите. Този код разхвърля мандатите персонално и казва кой ще стане депутат, уточни Константинов. Той предрече, че нито един от независимите кандидати за народни представители няма да влезе в парламента. Самият код действа по следния начин – получените от определена партия гласове разделен на броя на всички гласове умножен по 240, колкото е броя на депутатите. Така партията получила най-големия остатък, който не е цяло число, получава допълнителния мандат.

Тези 7 млн. в списъците са всички български избиратели, които не са в затвора или са под запрещение, което означава, че 1 млн. живеят в чужбина, каза Константинов.

За да не бъде обвинен в агитация, той реши изчислението на мандатите да се сметне при положение че ГЕРБ и БСП получат 25%, третата партия получи 15% , четвъртата 10%, а петата – 5 на сто. Процентът не е 100%, тъй като ще има гласове, разпределени за малки партии, които няма да се отчитат. По този начин ГЕРБ и БСП ще получат по 75 депутати, изчисли Константинов.

По отношение на принтерите, които трябва да бъдат доставени за изборите, Константинов предупреди, че има наистина опасност в много секции машините да се счупят и да не могат да бъдат изпринтени копия от протоколите. Няма ограничение в броя на отпечатаните копия, припомни Константинов. Той съобщи, че самият протокол ще се отпечатва на А4, тъй като нямало как да се отпечатват на А3.

Константинов каза, че информацията за искания от Иван Костов от Надежда Нейнски 1 млн. лв. взривява доверието в изборния процес. Как ще се оформи законово този един милион, не може да говорим да съдим за 30 лв. един циганин, който продава гласа си, а тук говорим за крупна сума. Ако това е вярно, означава, че някой подозира „Синьо единство“, че са откраднали отнякъде толкова пари, каза Константинов.


 

Водещи новини

Още новини