Капка Георгиева: В парламента ще има националисти

share

Българите искат да живеят по-добре, по-сигурно и да са по-здрави. Това ще стане, като се премахнат властта на Прехода и монополите, обяви в предаването "Денят започва" на БНТ Ангел Джамбазки, зам.-председател на ПП "ВМРО - Българско национално движение".

По думите му, трябва да има обединение на националистите и това някой ден ще се случи. Национализмът в България ще е поне трета политическа сила, каза той, но подчерта, че в момента властта се готви да подмени вота. Искаме ЦИК да назначи партийно пропорционални секционни избирателни комисии. Не искам пак да виждам депутати с чували с бюлетини. Не им вярвам, каза Джамбазки.

Всички се смятаме за патриоти. Национализмът се различава от патриотизма по това, че освен че човек обича отечеството си, е готов да го защитава, каза Стефан Солаков от Национален фронт за спасение на България. По думите ми, националистите в Европа настъпват отвсякъде и показват, че са силни.

Ние разчитаме на нашите избиратели - хора, които разбират призивите ни да накараме държавата най-после да уважава и да се бори за своя народ, обяви той.

В нашата политическа сила има изключително много млади хора, много жени, много представители на интелигенцията, каза Капка Георгиева от Национал-демократичната партия.

Преди осем години националистите бяхме обединени и така пробихме установения политически модел. Ние се явяваме в момента отделно на изборите, за да можем да покажем на българите честно нашите физиономии и програми. Когато сме в парламента, ще намерим начин да си сътрудничим. Националистите в България могат да постигнат обединение, но преди това трябва да преживеят катарзис, смята тя. В момента има реален шанс в парламента да влезнат две или три националистически формации. Това, че ни слагат в някаква Б група, в която винаги са поставяли народа, ще се промени, допълни Георгиева.

На въпрос кое ще е първото, за което ще се борят, ако влезнат във властта, тя отговори, че нейната партия поставя на челно място протекцията на българския бизнес - да изберем българското. По този начин се спира подбиването на цените на родния производител и ще се съживи бизнесът, ще създаде средна класа, която българите искат. В Европа не се интересуват кой ще ги управлява, но там, когато видят неправда, те се вдигат и отстраняват проблема, обясни тя.

Според Солаков, освен бизнеса, външната политика е важна. Ние сме заобиколени от националистически страни, а не правим нищо по въпроса за засилване на националистическата доктрина.

По думите на Джабмазки, доходите и здравеопазването са на първо място, защото това искат хората на улицата, а всички други неща са второстепенни. Българите имаме глас, т.е. имаме власт. Всеки трябва да излезе и да гласува, защото иначе купените гласове ще победят, а трябва да се разбие монопола на Прехода, заключи той.

Водещи новини

Още новини