НДСВ иска показване на бюлетините при преброяването им на изборите

share

Председателят на НДСВ Христина Христова изпрати писмо до Централната избирателна комисия с молба да се изготвят инструкции за показване на бюлетините при преброяването им на изборите.

Novini.bg публикува пълния текст на писмото:

Уважаема госпожо Медарова,

По решение на предизборния щаб на НДСВ се обръщам към ЦИК с молба да вземе решение, с което да даде указания на РИК и СИК, че разпоредбата на чл. 210 на Изборния кодекс задължава „да се осигури пряка видимост” при преброяване на бюлетините, т.е. ясно е, че всеки присъстващ може да види лицето на всяка бюлетина, независимо в какво качество присъства в секцията – наблюдател или застъпник.

Всички в НДСВ смятаме, че това е много важно с оглед провеждането на честни избори.

Изборният резултат включва няколко компонента:

- брой на намерените в избирателната урна бюлетини

- брой на недействителни гласове

- брой на действителните гласове

- брой на гласовете, подадени за всяка партия, коалиция от партии или независим кандидат

Последните три компонента могат да се удостоверят единствено и само след като застъпникът или наблюдателят може да види лицето на бюлетината и нейното съдържание.

По мнението на юристите в НДСВ в този случай ЦИК трябва със свое решение да приеме конкретни инструкции до районните и секционните избирателни комисии, в които изрично да е упоменато, че председателят на секцията е длъжен да показва бюлетината на присъстващите застъпници и наблюдатели откъм лицевата й страна и да оповестява гласно за коя партия е гласувано.

Намираме тази техническа подробност за важна, предвид необходимостта от пълна прозрачност на изборния процес в понастоящем обострената политическа обстановка и споделените вече от много наблюдатели и политици опасения за опорочаване на предстоящите избори.

НДСВ се обръща с апел до всички партии да подкрепят предложението и да заявят тази си воля пред Централната избирателна комисия.

Като Ви благодаря в аванс, Ви желая успех Във вашата отговорна работа.

Водещи новини

Още новини