България иска от ЕК защитни мерки срещу вноса на яйца от Украйна

Министерство на земеделието
share

България иска от Европейската комисия да задейства защитен механизъм за българските производители на яйца заради наблюдаваните негативни пазарни тенденции в резултат на вноса от Украйна. Процедурата за подготовка на писмено искане към Комисията вече е стартирала. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов на среща с представители на Асоциацията на промишленото птицевъдство, организирана днес в МЗХ, посочват от ведомството.

Министър Тахов припомни, че България направи първата крачка в защита на производителите, като данни за ситуацията в сектора бяха представени от него пред Съвета на министрите в Брюксел. В резултат на съвместните усилия на няколко държави членки беше въведен защитен механизъм с активиране на тарифна квота, извън която се прилага мито по вноса на яйца от Украйна, на базата на Регламент (ЕС) 2024/1827.

„Убедени сме, че е необходимо да защитим българските производители чрез този механизъм“, заяви министър Тахов.

Министърът посочи, че според официалната статистика за периода януари – юни 2024 г. се наблюдава сериозно увеличение на вноса на пресни кокоши яйца от Украйна спрямо същия период на миналата година.

Съгласно Регламент (ЕС) 2024/1392 временните защитни мерки срещу неблагоприятно въздействие върху пазара могат да бъдат въведени за определен период, за да се противодейства на негативните тенденции. За да наложи такива мерки, е необходимо Комисията в срок до четири месеца да направи оценка на състоянието на пазара на Съюза или на пазара на една или няколко държави членки на съответните продукти, посочват от земеделското министерство.

Министър Тахов: МЗХ работи за разширяване на поливните площи с 1,5 млн. дка

Водещи новини

Още новини