Гласуват "Украинската помощ" до края на седмицата? Илия Проданов: Оказа се, че има воля в народните представители

БНТ
share

"Оказа се, че има воля в народните представители. И се надяваме до края на седмицата средствата по "Украинската помощ" да бъдат гласувани", заяви в "Денят започва" Илия Проданов - председател на Асоциацията на зърнопроизводителите.

"Те често пропускат особено когато се говори за такива суми. Да не забравяме, че първият транш на тази сума беше постигната с доста дълги протести", допълни Симеон Караколев - съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

От бранша няколко пъти напомнят на управляващите, че войната в Украйна не е приключила и че тези средства са нужни, кризите в сектора на се свършили, и "е добре тези суми да бъдат заложени в бюджета". От двете асоциации се надяват, че народните представители ще направят всичко възможно, за да удовлетворят техните желания.

"Истината е, че ситуацията в сектора е прекалено тежка и липсата на редовно управление на страната определено влияе и на нашите отношения. Няма дългосрочна политика, няма вземане на решения, които да покажат няколко години напред хоризонта на развитие. Може би от това идват честите кризи в отношенията ни с властта, но за нас като браншови представители е най-важно да защитаваме интереса на нашите колеги", заяви Илия Проданов.

Земеделци настояват за създаването на дъждовни облаци от държавата

Има риск, посочиха от браншовите организации, обаче помощта да не бъде гласувана. Това ще доведе до "познатата формула - протест".

"Крайно време е да излезем от тази формула на ревящото бебе. Тук трябва да има наистина една отговорност във властта, която точно и ясно да оценява, да анализира потребностите на този сектор", каза Симеон Караколев - съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

От бранша от години настояват за дългосрочна политика по отношение на земеделието.

Водещи новини

Още новини