Раздор в аграрния сектор, не искат да седнат заедно на преговорната маса, обиждали се на "лигльовци"

Нова телевизия
share

Аграрният сектор се раздели на две и земеделските организации отказаха да седнат заедно на масата на преговорите с премиера Николай Денков и земеделския министър Кирил Вътев в Министерския съвет. По време на срещата имало и размяна на обиди.

"Към момента среща не се е състояла. Явно има някаква грешка при организирането. Влязохме, видяхме, че на срещата има организации, които нито протестират към момента, нито имат нещо общо с нашите искания, които са чисто законодателни, професионални, финансови и международни", каза пред журналисти председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

"Тези хора имат чисто политически искания и поискахме да се разграничим. Затова казахме на министър-председателя, че ще изчакаме съвсем спокойно да си приключи срещата с хората, които явно имат политически искания, въпреки че някои от тези организации в момента имат заместник-министър в министерството. Абсолютно неразбираемо за нас. Нямам мандат като председател на Националната асоциация да седна с тях", добави той, подчертавайки, че те политически искания нямат.

"Няма как да искаме законодателството, което се подготвя в момента, да се промени, и да искаме министърът да си тръгне. Какво точно може да свърши един министър, когато финансовият министър определя финансовата политика на държавата? В момента това е причината да сме разделени на две", уточни Проданов. 

Илия Проданов: Протестът на земеделците продължава и днес - на 20 точки повече от вчера

Срещата продължава, но ще е на два етапа, уточни Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Засега няма подписан меморандум, а стачната готовност остава и утре част от земеделците отново ще протестират. 

"Нареокоха ни "лигльовци". Съжалявам, но г-н Радослав Христов от Стара Загора няма никакво право да нарича пред премиера мен или който и да е от колегите лигльовци. Нито има образованието, което имаме ние, нито обработва земите, които ние заедно с колегите бихме обработвали. Да ни обиждат и да лъжат, че на миналата среща нас са ни изгонили е крайно недопустимо за нас", каза Преслав Борисов - член на УС на Българския фермерски съюз.

Водещи новини

Още новини