Варненски земеделец прогнозира фалити на производители от сектора

Булфото
share

Прогноза за предстоящи фалити във земеделския сектор направи днес пред журналисти арендаторът от Варненско Пламен Николов.

Според него причината е, че стопаните няма да се справят с високите цени на горивата, торовете и семената на фона на ниските изкупни цени на продукцията им. "Ние искаме да сме коректни към банките, към доставчиците си и сме принудени да продаваме, макар че цените не ни устройват", каза още Николов.

Исканията на протестиращите са в две посоки - финансови и законодателни, уточни Николов. По думите му в нормативната база всяка година се правят нови и нови промени, при това без земеделците да бъдат предварително информирани, за да направят и те своите предложения.

Арендаторът коментира още, че не вижда как ще докаже, че е пострадал от вноса от Украйна. Той подчерта, че управляващите трябва да спрат да делят земеделците на големи и малки и да се въведат единни правила.

Във всеки сектор на земеделието има проблеми, но те се неглижират, посочи Николов, цитиран от БТА. Той каза още, че министърът трябва да мисли за всички, а не само за преработвателния бранш. 

Зам.-министърът на земеделието: Имаме възможност да осигурим 150 млн. лв. за земеделците

Протестът ще ескалира, ако не се стигне да някакви приемливи за земеделците решения от страна на управляващите, допълни Николов. И обобщи, че не може повече от 20 години стопаните в страната да създават стопанства и заради политически решения да стигнат до фалити.

Водещи новини

Още новини