Българска аграрна камара: Протестната готовност остава, исканията ни не са политически

Bulgaria On Air
share

Миналата седмица чувахме едни 550 млн., но нямахме такъв разчет. Искахме да се подпомогнат чувствителните сектори – плодове, зеленчуци, животновъди, със ставката от миналата година, и зърнопроизводителите. 150 млн. са осигурени за чувствителните сектори, без зърнопроизводство. За зърнопроизводството има отделен бюджет, като идеята е да се подкрепят само тези, които имат загуби. Това заяви Костадин Костадинов от Българската аграрна камара в ефира на „България он еър”.

„Има доста натрупано напрежение, хората са недоволни. Сложна е системата на подпомагане – трябва да се обясни и да се вземе решение. Загубите миналата година, на база производство – спадът е 30% надолу, или ок. 50 лв. на декар”, уточни той.

По думите му протестната готовност остава: „Очакваме по места да се вземе решение до утре. Буквално утре сутринта ще се случи.”

След срещата в МС: Ще излязат ли на протест зърнопроизводителите

„Нашите искания не са политически, нямаме решение за оставка на министъра. Можем да му искаме оставка при неизпълнение на политиките в министерството”, допълни още Костадинов.

"Искаме тези средства от самото начало. Тези средства са от последиците от украинската помощ. Ние като страна губим от това. Част от проблема е вносът от Украйна. Самите украинци натиснаха пазарите. При едно скъпо производство, в момента имаме срив на борсите и сме тотално губещи", каза още той.

Водещи новини

Още новини