Млекопреработвателят Димитър Зоров: Защо министър Вътев не каже на френските фермери, че са алчни, както на нас

Кадър: БТВ
share

През месец ноември имаше два протеста на животновъди и зърнопроизводители. Тогава поискахме допълнителни средства, но ни обясниха, че това може да стане, след като бюджетът вече е приет. Оказа се, че е трябвало да се предложи при разглеждането му. Министър Вътев ни пренебрегна. Браншът не е разделен. Срещите се организират от екипа на министърът на земеделието. Земеделците имат едни и същи нужди. Това, за което предупреждавахме тогава, сега се случва в Европа. Това заяви председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров в предаването „Лице в лице” по БТВ.

„Вместо това министър Кирил Вътев обикаляше телевизиите и казваше, че ние сме едни алчни хора, които искат повече пари. Защо сега не излезе пред френските или германските фермери и да им го каже?”, попита той.

„Земеделският сектор се подпомага, за да има на пазара храни на достъпни цени. Подпомагането е в полза на хората. Затова логиката на ЕС е по-добре да са добре потребителите, затова и запушва устите на производителите”, обясни Зоров.

Франция настоява за спешни промени в законодателството на ЕС, за да потуши протестите на фермерите

„В Румъния хората обмислят в перспектива и имат заложени резервни средства в бюджета. Ние сме един общ европейски пазар, а ни се дават по-малки субсидии. Това е несправедливо и небалансирано”, категоричен бе той.  

„Поискахме да протестираме в София, но ни забраниха с животни и трактори. Явно в Париж важат други демократични ценности. Искахме да покажем близостта на човека с животното, защото някои хора казаха, че с животните им е по-лесно да общуват. Ние искаме справедливост”, каза още Димитър Зоров.

Водещи новини

Още новини