Министър Гечев: Спираме вноса от Украйна до второ нареждане

Кадър: БНТ
share

Аз бях първия министър, който постави въпроса за изкривяването на коридорите от Украйна. Ние от 6-7 месеца чакаме реакция от Брюксел, но нямаме повече време. Забраната за украински продукти няма да включва реекспортът. Това ще е силен сигнал към Европа. ЕС трябва да взима мерки, като монолитен съюз. Това заяви служебният министър на земеделието министър Явор Гечев в предаването „Още от деня“ по БНТ във връзка с вноса на украинското зърно, което е тежък удар върху сектора у нас.

По думите му срокът на забраната е временен, не е постоянен. „Когато намалее натискът върху българските зърнопроизводители, може мерките да бъдат променени“, уточни той.

„Компенсациите от 16 милиона лева от ЕК са недостатъчни. Ние сме солидарни с Украйна, но също искаме солидарност“, изтъкна земеделският министър.

Министерство на земеделието предлага: Спираме временно вноса на куп продукти от Украйна

„ЕС е стандарт, но ние не стига, че взимаме по-малко пари, а и сме на предна линия на вноса от Украйна. Имаме много високи разходи, защото не ползваме определени препарати и имаме изисквания за зелено производство, затова и продукцията се оскъпява. Искаме вътрешна солидарност, в противен случай много зърнопроизводители ще фалират“, предупреди Гечев.

„България трябва да има силен, нормален глас в Европа и той да се зачита. Солидарни сме с украинските колеги, но какво да изберем – кой да фалира ли?“, попита той.

Министърът на земеделието увери, че вносните продукти от Украйна се проверяват много строго, въпреки, че Румъния в първа граница и би трябвало там да има също контрол. „На внесените стоки правим стриктен фитосанитарен контрол, проверява се и за тежки метали. Гарантирано е качеството на българските продукти. Изследваме и за ГМО“, разкри той.

„Цената се определя от пазара, но при тези цени на слънчогледа и пшеницата, българските производители продават на загуба. Европа има много тежки изисквания по отношения на качеството. Намесваме се минимално при пазарните условия, така че цените няма да нараснат“, обясни той.

„България е голям производител на пшеница, но ние загубихме традиционни пазари. Опитваме се да разработваме други мерки, да стъпим и на други пазари. Българските търговци са добри и ще намерят начин. Всичко в икономиката е свързано. Не можем да заместим собственото си производство с вносни продукти. Ние сме солидарни с Украйна, но трябва да има баланс. Затова спираме на вноса от Украйна до второ нареждане“, каза още министър Гечев.

 

 

Водещи новини

Още новини