Министър Гечев: Ще инициираме кампания „Уважение за българските фермери“

  • 06 май 2023 17:34

  • 800
  • 4
Министър Гечев: Ще инициираме кампания „Уважение за българските фермери“
© Министерство на земеделието
Слушай новината Слушай новината

Министерството на земеделието и браншовите организации ще реализираме кампания „Уважение за българските фермери“. Това обяви министърът на земеделието Явор ГечевЯвор ГечевЯвор Гечев е роден на 10 юни 1978 г. в Пловдив. По образование е инженер-агроном.   През 2001 г. по време на откриването на XI Национален събор на овцевъдите и козевъдите край Петропавловския манастир, в което участва и ресорният заместник-министър доц. Крум Неделков.

Аграрният министър приветства гостите и участниците в събитието и отбеляза, че този събор се е наложил в годините като емблема на българската традиция.

„Българските продукти носят традициите, духа на българщината и вкуса на отрудените ръце на фермерите“ каза Явор ГечевЯвор ГечевЯвор Гечев е роден на 10 юни 1978 г. в Пловдив. По образование е инженер-агроном.   През 2001 г. и подкани гостите на събитието да подкрепят българските фермери и да търсят техните продукти на пазара. „Гарантирам Ви, че българските земеделци предлагат най-качествените храни, които могат да се купят у нас” допълни още той.

Земеделският министър: 10-те млн. евро помощ от ЕК за България не са достатъчни

Пред медии министър Гечев съобщи, че се работи по промяна в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, с което ще се въведат т.нар. агрофотоволтаици. Той уточни, че с това се цели запазване на пасищата и предоставяне на възможност за поставяне на фотоволтаици, като водещ приоритет ще е запазването на земеделския статут на земята. Предвижда се ако има фотоволтаици те да са на 50% от площта на земята и на височина от 3 метра.

Относно проведената вчера среща с министъра на аграрната политика и храните на Украйна Явор ГечевЯвор ГечевЯвор Гечев е роден на 10 юни 1978 г. в Пловдив. По образование е инженер-агроном.   През 2001 г. заяви, че ще се работи по обща декларация за механизми за въздействие при възникване на пазарни смущения. „Постигнахме договорка, заедно да бъдат създадени различни варианти, които да усъвършенстват т.нар. коридори, извеждайки ги и от ЕС, и от България“, обясни министърът. По думите му има идея и за създаване на гаранционни фондове, които да бъдат като инструмент за търговията на зърнени култури с трети страни. „Ограниченията за вноса не са достатъчни, необходими са механизми, които да регулират пазарната ситуация“, подчерта министърът.

За предложението на ЕК по втория пакет от помощи за земеделците и за предназначените за България около 10 млн. евро той посочи, че вече страната ни е изразила позиция, че те са недостатъчни. „Поискахме информация от Комисията за методите и начините, по които е смятана пропорционалността на средствата“, информира министър Гечев. Той уточни още, че се очаква до 5-и юни информация за включването на меда и сухото мляко в списъка на забранени стоки за внос. И каза, че при сухото мляко се отчитат завишени количества на внос и ръстът продължава, а изкупната цена на суровото млякото се е понижила с 30% за два месеца.

„До 10-и май се очаква системата СЕУ да започне работа и фермерите да могат да очертават“, съобщи министър Гечев.

Мая Йорданова
800 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ГЯУРИ

2023.05.07 | 09:46

4
ЦЕЛОТО ВИ КО ПЕЛ ДАШКО ПЛЕМЕ, ЩЕ ГО НАПРАВЯ НА ГАЙДИ!
ВСИЧКИ!

2023.05.07 | 09:42

3
В решението на Народното събрание от 19 декември 2001 г. е записано ракетният комплекс СС-23 да се унищожи. Решението е прието със 178 гласа „за“, 3 „против“ и 2 „въздържали се. КОИТО НЕ СА ГЛАСУВАЛИ СА - ЗА!
СВЪРШИХА ЛИ

2023.05.07 | 09:40

2
РАКЕТИТЕ ЗА РЕЗАНЕ? :)
Ха, ха, ха

2023.05.06 | 17:57

1
"Българските фермери" - помияри и бандити, ортаци на тиквака, амет сополя и крушовската биволица, които тормозят обикновените селяни и богатеят не от работа, а от субсидии. Но и аз бих ги защитавал, стига да ми плащаха както на министъра, а не да се налага да си продавам гъза за тролене.

Добави коментар

Водещи новини