С повишаването на температурата някои растителни видове започват да цъфтят по-рано, отколкото преди време, примерно преди 50 или 40 години. Това обаче може да доведе до неопрашване, до липса на плодове, защото се нарушава създадената с векове синхронизация между дивите видове. По този начин някои растения биват застрашени от изчезване, обясни пред БНР експертът Роман Рачков.
„Ако се върнем назад в миналото, ще видим, че и нашите прадеди, които са се занимавали със земеделие, в практиката си са се ръководили по това, което са наблюдавали да се случва наоколо около тях – обясни Рачков. – Наблюдавали са кога пристигат птиците от юг, кога започва цъфтежът на определени растения и т.н. Ето с това се занимава и фенологията.“
Науката възниква в средата на 19 век и се занимава с изучаването на сезонните явления, които се наблюдават в околната среда.
Феномените, които се изучават от фенологията, са от изключително значение за селското стопанство, изтъкна още ученият. И допълни, че температурата оказва влияние и върху насекомите - повечето неприятели по земеделските култури също започват развитието си по-рано.
Затова и науката може да помогне на градинарите да се съобразят кога да засадят определена култура.
„Нашите земеделски производители трябва да бъдат подготвени за това, което настъпва. В тропиците затоплянето в климата няма да се отрази толкова много върху стопанската дейност на хората, но в умерения пояс, където имаме четири сезона, промените ще бъдат видими“, подчерта още Роман Рачков.