Наредби за фермерските пазари и за изисквания за производство на малки количества храни в домашни условия ще намалят злоупотребите и сивата икономика и ще отговарят на действителността, че потребителите търсят такива продукти. Това заяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на кръгла маса в с. Черни Вит, посветена на Наредба за специфичните изисквания за производство на малки количества храни в домашни условия, която е изготвена от няколко експерта по темата в страната, съобщиха от министерството на земеделието.
„Такива наредби са много необходими нормативни документи, които отговарят на нуждите и на българската действителност. И в момента се произвеждат домашни храни, търсени от потребителите, които намират реализация по един или по друг канал“, уточни заместник-министърът. Той допълни, че такива наредби дават възможност за легални доходи на производителите, като същевременно обаче те трябва да бъдат изготвени по начин, който ще гарантира, че няма да се създадат нелоялни практики и да дадат предпоставки или условия за злоупотреби.
Земеделският заместник-министър припомни, че в рамките на Европейската стратегията „От фермата до трапезата“ се търсят и стимулират начини за скъсяване на пътя от производителите до потребителите. С подобни наредби ще се постигнат тези цели. Аграрният заместник-министър увери, че двете предложени наредби ще бъдат разгледани от експертите в министерството, както и че разчита на съдействие от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). „Това е първа дискусия, като тя следва да прерасне и в широка национална такава, за да се чуят различните гледни точки” коментира още Георги Събев.
Дискусията се проведе по време на Празника на българските сирена в с. Черни Вит, община Тетевен, което се прослави със зеленото си сирене произвеждано там.
„Радвам се да видя огромния ръст на производители тук, което говори че Вашата инициатива съживява селските райони и населените места, които са по-далеч от столицата и от областните градове” с тези заместник-министър Събев поздрави участниците в събитието.
На форума бяха представени домашни сирена от различни региони на България, сирена от малки мандри, хляб, мед, вино и българска сол. Организирани бяха демонстрации на правене на сирена, както и демонстрации на различни екологични практики.
„Това събитие дава сцената, на която се представят традиционни продукти. Млякото е и продукт, но и суровина. В България от млякото се правят продуктите, които са известни по цял свят като Българското кисело мляко и Българското бяло саламурено сирене“, каза в заключение земеделският заместник-министър Георги Събев.