Туристи от страната и чужбина наблюдаваха в района на Карлово ритуала жънене на лавандула, с който се откри сезонът за прибирането на билката. Те бяха посрещнати по стар български обичай с хляб и сол и имаха възможност сами да си откъснат от ароматната билка и да си направят снимки за спомен в лилавите полета на Подбалкана.
Фолклорни състави от карловските села огласиха лавандуловото ниви, кукери гониха зли духове и вредители, за да бъде реколтата успешна.
Лавандулата е една от културите, които се отглеждат за добив на масло - лавандулово масло, което има много широко приложение в различни сфери от живота, припомниха земеделски производители, които отглеждат лавандула. По думите им през последните години България е на първо място по производство на лавандула. Най-много лавандулови насаждения има в районите на Добрич, Ямбол и Стара Загора, отглежда се и в карловско.
Хората, чийто основен поминък е лавандулата очакват добра реколта, но какво количество масло ще получат ще стане ясно след изваряването на целия добив.
Лавандулата се използва в парфюмерията, козметиката, медицината, във фармацията, а напоследък, като семена, и в тестени изделия, казаха от Туристически комплекс "Старинно Карлово", където се извършиха демонстрации по изваряване на лавандула. В карловско един килограм лавандулово масло се получава от 70-80 кг лавандулов цвят, но има райони, където се отглеждат сортове с много по-висок рандиман и килограм масло се получава от 40 кг цвят.