ДФЗ: Стопаните могат да кандидатстват за съфинансиране на застрахователни премии

Булфото
share

От днес земеделските стопани могат да кандидатстват за съфинансиране на застрахователните премии при застраховане на селскостопанска си продукция, информира БНР. Финансовият ресурс, отделен за целта е, 5 млн лв , а за пръв път тази година помощ за застраховане ще получат и производителите на зърнени и маслодайни култури.

Целта на помощта е насърчаването на фермерите и градинарите доброволно да застраховат продукцията си срещу суши, наводнения, градушки и измръзвания. Има условие и за минимални площи, които земеделците трябва да обработват, за да получат подпомагане. 

И тази година фермери ще получат компенсации заради COVID кризата

Максималният размер на съфинансиране за фермер, който отглежда овощни, зеленчукови, етерично-маслени култури и тютюн е до 65% от стойността на застрахователната премия. Стопаните, които застраховат пшеница, ечемик и царевица или маслодайни култури могат да получат до 35 на сто от стойността на застрахователната премия. 

Срокът за предоставяне на застрахователните полици в областните дирекции на фонд "Земеделие" е 31 август. Договорите ще бъдат сключени до 20 работни дни след предоставяне на полиците, а средствата ще се изплатят 10 работни дни след сключване на договора, гарантират от фонд "Земеделие".

Водещи новини

Още новини