Мирослав Найденов: Арестуването на зам.-директор на ДФ "Земеделие" е безпрецедентно

share

Арестуването на зам.-директор на ДФ "Земеделие" е безпрецедентно. Това е много лош сигнал към ЕК. Министър Десислава Танева е в много неловка ситуация, тя ще трябва да обяснява, защо това се случва месец след избирането на нов директор. Това заяви бившият министър на земеделието Мирослав Найденов в ефира на БТВ.

„След инцидента с Калина Илиева и фалшивата ѝ диплома, всяко назначение на отговорен пост се обследва. Сега възниква въпроса, дали това назначение е било обсъдено или е било пропуснато. През ДФ „Земеделие“ пред 7-годишният период минават над 7 млрд. евро. В рамките на седмици вече имаме два големи скандала. Това е изключително голям финансов ресурс. Аз започвам да се притеснявам да не последват наказателни мерки, например да се отнеме акредитацията на фонда, а това ще е крах за българското земеделие“, изрази опасение той.

„Арестувани са цели комисии, плюс зам.-директор. Това са изключително важни хора на високи постове. Трябва да се излезе от тази ситуация, защото ще пострадат земеделските производители“, предупреди Найденов.

„Сигналът към обществото също е важен. Този същият арестуван директор беше назначен да извърши проверките за къщите за гости. Когато минават такива средства в такъв обем, трябва да има и сериозен контрол“, подчерта бившият земеделски министър“.

„Изключително тежък е проблемът с чумата по свинете. Инвестициите в този сектор са за няколко милиарда и заради укриването на стотици прасета, може да пострада целия сектор и да се стигне до дефицит на свинско. Заразата не бива да се разпространява“, коментира още Найденов.


 

Водещи новини

Още новини