От сряда работна група започва изготвянето на стандарт за качество на лютеницата и кетчупа.
Това съобщи изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните Йордан Войнов след среща по темата с представители на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.
От обединението прогнозираха, че стандартът ще е готов до средата на септември. Той ще включва минимални прагове за качество, които да гарантират, че в лютеницата ще се влагат само естествени съставки.
Категорично няма да се използват тиквено пюре и консерванти, заяви Войнов и добави, че от агенцията ще защитят лютеницата в Еврокомисията като традиционен български продукт.
След въвеждането на стандарта не се очаква масово повишаване на цените, коментира председателят на Управителния съвет на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци Константин Ламбрев.