Отменят решението на екоминистъра за плана за управление на НП "Пирин"

share

Отменя се решението на служебния министър на околната среда и водите Ирина Костова за предварителното изпълнение на решението, с което е преценено да не се извършва екологична оценка на проекта на актуализация на Плана за управление на Национален парк „Пирин“ за периода 2014-2023 г. Това съобщават от Министерството на околната среда и водите.

"След обществения отзвук по предварителното изпълнение на решението, с което е преценено да не се извършва екологична оценка на проекта на актуализация на Плана за управление на Национален парк „Пирин“ за периода 2014-2023 г., министърът на околната среда и водите в служебния кабинет Ирина Костова заяви, че още днес решението й ще бъде отменено", се казва в съобщението.

На 2 март 2017 г. министърът на околната среда и водите е подписала предварително изпълнение на взетото от нея решение, че предложените промени в Плана за управление на Национален парк "Пирин" не се нуждаят от екооценка. Природозащитници настояваха за отмяна на решението на министъра. Те се опасяват, че новият план разрешава строителни дейности на площ от близо 4000 хектара в защитената територия и сеч на гори за стопански нужди.

Президентът Румен Радев също коментира казуса в социалните мрежи. Той е на мнение, че решението на Министерството на околната среда и водите да не се прави екологична оценка на актуализирания план на управление на Национален парк "Пирин" е прибързано.

Водещи новини

Още новини